Kendisi adına düzenlenen söyleşiye katılan Derviş Zaim, çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu sinemaseverlerin sorularını yanıtladı. 1996 yılında çektiği ilk filmi “Tabutta Rövaşata” ile başlayan sinema kariyerini anlatan usta yönetmen, sinemaya ilgi duyan gençlere tavsiyelerde bulundu. İyi bir film için senaryo ve oyuncu seçiminin önemini vurgulayan Zaim, Türk Sineması’nın gelişmesinin en akılcı ve sağlıklı yolunun ise ülkenin kültür ve tarihinden beslenen bir sinemacılık anlayışından geçtiğini ifade etti.
Sinema tekniği bakımından Avrupa ve Amerikan bağımsız filmlerinden etkilendiğini söyleyen yönetmen, her filminde farklı denemelerde bulunmanın özgünlüğü yakalamada önemli bir unsur olduğunu vurguladı.
1996 yılından bu yana beyaz perdeyle buluşturduğu 7 film ile bir çok ödül alan ve özel bir izleyici kitlesine sahip olarak, Türk Sineması’nın en önemli yönetmenleri arasına giren Zaim’in son filminin mekanı ise Uluabat Gölü kıyısındaki Nilüfer’e bağlı Gölyazı Mahallesi. Çekimlerine iki hafta önce başlanan “Balık” isimli filmde, yönetmenin yine farklı ve dikkat çekici bir çalışmaya imza atması bekleniyor.