Nilüfer Belediyesi’nin ekolojik tarım felsefesine uygun üretim yapılabilmesi, kaybolmakta olan yerel çeşitliliklerin bulunması, üretilerek çoğaltılması ve gelecek nesiller için saklanması amacıyla Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu ve EKODER’e tahsis ettiği Yerel Çeşit Denemeleri ve Tohum Üretim İstasyonu’nda (Ekobahçe) tatlı patates üretimi yapıldı.
Tropik ve yarı tropik bölgelerde 100’den fazla ülkede üretimi yapılan, Türkiye’de sadece Hatay merkez ilçe ile İskenderun ve Yayladağ ilçelerine bağlı köylerde ve az da olsa Adana’da yetiştirilen tatlı patatesin Ekobahçe’deki üretim denemesi başarıyla sonuçlandı.
Bursa’da ticari olarak üretimi yapılmayan tatlı patatesin
dikimi, bölge iklim ve toprak yapısına uyumunu gözlemek amacıyla Nilüfer Kent
Konseyi Kırsal Alan Grubu ve Ekoder’in ortak çalışmasıyla 2015 yıl Haziran
ayında Ekobahçe’de yapıldı. 6 ay boyunca gelişimi takip edilen tatlı patatesler
Kasım ayında hasat edildi. Yaklaşık 1 metrekarelik alandan
Vitamin deposu
Kabuğu kırmızı ve ince bir zar şeklinde olan tatlı patatesin pişmesi çok kolay. Taze olarak da tüketilebilen tatlı patatesin içeriği de çok zengin. Tatlı patateste nişasta, şeker ve lif ile beraber A vitaminine eşdeğer Beta karoten, B1, B2, B3, B5, B6, B9 vitaminleri, C ve E vitaminleri, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, sodyum ve çinko mineralleri bulunuyor. Ayrıca bazı vitamin ve minerallerin değerleri bir çok kök sebzesinden daha fazla.