Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda 100’ü aşkın yerel tohum çeşidinde tohum alma işlemleri devam ediyor. Ekolojik tarım koşullarına uygun üretim ile çeşit denemelerinin yapıldığı bostanda Tohum Atölyesi de düzenlendi. Atölyeye Bursa’nın yanı sıra İstanbul, Eskişehir ve Bandırma’dan 25 gönüllü katıldı.
Atölyede ilk olarak Ekolojik Yaşam Derneği (EKODER) Başkanı Arca Atay ile EKODER üyesi ve Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü Kırsal Alan Bürosu’nda görev yapan Hasan Çetin Özbayram tarafından tohum takas etkinlikleri, yerel tohumların önemi, tohumların kurutulması ve saklanma koşulları, hibrit ve GDO’lu tohumlar arasındaki farkı anlatan sunum yapıldı.
Tohum alma işlemleri hakkında bilgilendirme yapılmasının ardından katılımcılar, farklı çeşitlerdeki domates, biber, patlıcan, kabak, hıyar ve karpuzdan tohum alma işlemini gerçekleştirdi. Atölyede, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’ne de gönderme yapıldı.
BURSA’DA KIBRIS KABAĞI YETİŞTİRİLDİ
Atölyenin en
gözde ürünü, iki yıldan bu yana deneme üretiminde olan Kıbrıs kabağı oldu. Her
bir bitkiden yaklaşık 15-
EKODER Başkanı Arca Atay, ilerleyen dönemlerde “Tohum ekimleri ve fide yetiştirme”, “Gübreleme ve kompost yapımı” konularında da atölyeler yapacaklarını belirtti.